Patëllxhani është gjithashtu i lartë në fibra, kalium, vitaminë C dhe vitaminë B-6. Më konkretisht, një porcion siguron 10% të nevojave për fibra, 5% kalium, 3% vitaminë C, 5% B-6, 1% hekur dhe 2% magnez.
Sipas studiuesve, sa më pak të gatuhet patëllxhani, aq më gjatë i ruan lëndët ushqyese.
Karakteristikat kryesore
Patëllxhani është i pasur me flavonoide, pasi përmban 13 komponime fenolike, të cilat janë të dobishme për shëndetin tonë dhe kanë një efekt antioksidant.
Është i pasur me magnez dhe vitamina, gjë që i jep një rol kardioprotektiv. Përmbajtja e lartë e fibrave, kaliumit dhe vitaminave ndihmon në shëndetin e zemrës.
Polifenolet që gjenden në shtresën e jashtme të purpurt të patëllxhanit tregojnë veti të rëndësishme antikancerogjene, pasi parandalojnë rritjen e tumoreve dhe përhapjen e qelizave kancerogjene.
Analizat laboratorike të përbërjeve fenolike në patëllxhan zbulojnë se perimet përmbajnë sasi të konsiderueshme të acidit klorogjenik, i cili shërben si një agjent antimikrobik, antiviral dhe antikancerogjen.
Patëllxhanët përmbajnë shumë ujë (93%), gjë që i bën ata një ushqim thelbësor gjatë ditëve të nxehta të verës, duke përfituar edhe funksionin e mirë të urinës. Uji i patëllxhanit (pas zierjes) është gjithashtu jashtëzakonisht i dobishëm , i cili është i pasur me flavonoide dhe acid klorogjenik, por shumë nuk janë të vetëdijshëm për vetitë e tij shëruese.
Një pjesë e përfitimeve të tij shpjegohen me vetitë diuretike dhe pastruese të patëllxhanit, të cilat kontribuojnë në eliminimin e substancave të mbeturinave nga trupi, duke nxitur humbjen e peshës.
Vetitë e tij shëruese
- Ndihmon në uljen e rrezikut të obezitetit, vdekshmërisë së përgjithshme, diabetit dhe sëmundjeve të zemrës.
- Konsumimi i tij përmirëson lëkurën dhe flokët dhe rrit energjinë e trupit.
- Për shkak të përmbajtjes së lartë të flavonoideve, dhe kryesisht substancës nasunin, konsumimi i tij ul rrezikun e vdekshmërisë nga sëmundjet kardiovaskulare dhe shfaqjen e artritit reumatoid.
- Rritja e marrjes së anthocyanins (polifenoleve në lëkurën e patëllxhanit) është shoqëruar me presion të ulët të gjakut dukshëm , sepse lehtëson rrjedhjen e gjakut në tru.
- Çrregullimet mendore shmangen dhe kujtesa përmirësohet.
- Fibra që përmban lehtëson kapsllëkun dhe parandalon formimin e hemorroideve dhe kolitit.
- Për shkak të përmbajtjes së tij në minerale dhe vitamina, konsumimi i tij përmirëson funksionimin e mëlçisë, zorrëve dhe veshkave.
- Acidi klorogjenik që përmban patëllxhani është përgjegjës për nivelet e ulëta të kolesterolit LDL në gjak.
- Ka pak kalori, pa yndyrë dhe gjatë tretjes thith yndyrën e ushqimeve të tjera, duke ndihmuar kështu në rënien në peshë.