Perimet janë thelbësore për një dietë të ekuilibruar dhe shëndet të mirë. Në fakt, ato kanë një përmbajtje të lartë të lëndëve ushqyese themelore për trupin, duke përfshirë fibrat.
Fibrat mund të jenë dy llojesh, të tretshme dhe të patretshme : të parat kryesisht kontribuojnë në ngadalësimin e përthithjes së sheqernave në gjak, dhe për rrjedhojë parandalojnë majat e glicemisë, ndërsa të dytat veprojnë në nivel gastrik, duke lehtësuar kalimin intestinal të lëndëve ushqyese të gëlltitura.
Fibrat janë të rëndësishme për ushqimin korrekt sepse janë voluminoze dhe për këtë arsye kontribuojnë në rritjen e ndjenjës së ngopjes gjatë vaktit; për më tepër, pasi ato nuk përthithen nga trupi, ato nuk përmbajnë kalori në vetvete. Për të dhënë një shembull, një sanduiç me miell integral (prandaj që përmban disa fibra në brumë) do të ketë një konsum energjie prej rreth 220 kalori për 100 g, pra më pak se 270-280 kcal të krijesave ose bukës së rafinuar.
Fibrat që përmbahen në perime quhen fibra dietike dhe janë përbërës të dietës që i nënshtrohen një lloj pune tjetër: në fakt, edhe nëse ato janë të vështira për t’u tretur nga stomaku dhe zorrët, kalimi i tyre përsëri stimulon prodhimin e stomakut. lëngjet, duke nxitur tretjen, ndërsa veprimi i tyre përqendrohet sapo të arrijnë në zorrën e trashë, duke ndihmuar në rregullimin e tranzitit të zorrëve. Pra, le të shohim se cilat perime janë më të pasura me fibra:
Selino
Selino është një nga perimet më të pasura me fibra: me përqindjen e saj prej 1,6 g fibra të patretshme për çdo 100 gram, është një nga zgjidhjet më të mira natyrore për rritjen e ndjenjës së ngopjes. Për më tepër, selino ka veti diuretike dhe pastruese, ul kolesterolin dhe trigliceridet, ndihmon tretjen dhe zvogëlon ënjtjen e zorrëve .
Kopër
Finoku karakterizohet nga një përmbajtje e mirë fibrash (rreth 3.1 gram fibra totale dietike për çdo 100 gram). Për më tepër, ato janë pak kalori, kanë një veprim diuretik-detoksifikues dhe karminativ në rast të problemeve me zorrët dhe janë të pasura me kalium, vitaminë A dhe vitaminë C.
Angjinarja
Angjinarja është e pasur me veti dhe përfitime, në fakt, përveç se janë një burim i shkëlqyer fibrash (5.4 g për hektogram), ato gjithashtu kanë një përmbajtje të lartë të folateve, të cilat janë thelbësore gjatë shtatzënisë dhe vitaminës K, e cila ka një funksion antikoagulant, rregullon metabolizmin e kockave dhe ndihmon në parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare, veçanërisht aterosklerozës.
Rrepa
Rrepa është një burim i mirë i fibrave, që përmban rreth 3 gramë për hektar, por karakterizohet mbi të gjitha nga prania e inulinës, një fibër diete filamente me veti shumë të rëndësishme për shëndetin e zorrës së trashë dhe për përmirësimin e efikasitetit të metabolizmit të sheqernave. Për më tepër, rrepa është një perime me shumë pak kalori, e pasur me kalium, me veti pastruese dhe gjithashtu një ndihmë e vlefshme për ata që vuajnë nga kapsllëku dhe vështirësitë në tretje.
Fasule Borlotti
Fasulet Borlotti, përveçse janë një burim i shkëlqyer i proteinave bimore, janë të pasura edhe me fibra. Në fakt, në fasulet e thata gjenden afërsisht 6,9 g fibra për çdo 100 g produkt. Për më tepër, fasulet borlotti kontribuojnë në uljen e kolesterolit, triglicerideve dhe madje edhe niveleve të sheqerit në gjak, dhe për këtë arsye indikohen në rastet e diabetit.
Patëllxhani
Patëllxhanët përbëhen kryesisht nga uji dhe fibra, mesatarisht, ato kanë 3 gram fibra totale dietike për hektar. Pikërisht për këtë arsye, marrja e patëllxhanëve u rekomandohet shpesh atyre që kanë nevojë të nxisin kalimin e zorrëve. Për më tepër, patëllxhanët kanë veti diuretike, kulluese dhe antioksiduese, janë të pasura me vitamina dhe kripëra minerale dhe stimulojnë prodhimin e tëmthit.
Karotat
Karotat janë kryesisht të njohura për vetitë e tyre antioksiduese dhe për përmbajtjen e vitaminës A, vitaminës C dhe beta-karotenit, aleatë të vlefshëm për shikimin dhe rrezitje. Megjithatë, nuk duhet të harrojmë marrjen e tyre të fibrave (rreth 3 gram gjithsej për hektar) dhe kaloritë e pakta, të cilat përcaktojnë një indeks të shkëlqyer të fibrave (rezultat i raportit midis sasisë së fibrave dhe kalorive në ushqim).
Preshi
Preshi konsiderohet një perime e vërtetë detoksike: me veti diuretike dhe laksative, është një ushqim detoksifikues, hidratues dhe një antioksidant i shkëlqyer natyror, falë pranisë së flavonoideve, mineraleve dhe vitaminave. Për më tepër, preshi është i pasur me fibra: kur është i papërpunuar, në fakt ka rreth 2,9 gram fibra totale dietike për 100 gram.