Përfitimet e jashtëzakonshme të kumbullës, ul sheqerin dhe mbron zemrën e kockat

Kur mendojmë për frutat e verës, mendja na shkon automatikisht te shalqiri, rrushi e të tjera, të cilat janë zgjedhjet bazë të kësaj stine. Megjithatë, ekziston edhe një frut më pak i “famshëm”, i cili fsheh një thesar të shijshëm, por edhe shumë përfitime të rëndësishme shëndetësore. Bëhet fjalë për kumbullën e kuqe.

 

Vetëm shija e tyre është arsye e mjaftueshme për t’i përfshirë në dietën tuaj, megjithatë përfitimet e tyre nuk kufizohen këtu. Në fakt, lëndët ushqyese të këtij fruti kontribuojnë në funksione të ndryshme të trupit, duke e mbrojtur atë nga një sërë sëmundjesh.

Kumbullat janë shumë ushqyese, përmbajnë fibra dhe antioksidantë, një mori vitaminash dhe mineralesh dhe mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të disa sëmundjeve kronike.

Ndër të tjera, përbërësit e vaniljes ndihmojnë në kontrollin e obezitetit, diabetit dhe sëmundjeve kardiovaskulare, ndërkohë që ndihmojnë në reduktimin e kapsllëkut dhe mbrojtjen nga osteoporoza.

Disa nga përfitimet kryesore që mund të merrni nga konsumimi i kumbullës janë:

Ato përmbajnë shumë lëndë ushqyese

Kumbullat janë shtëpia e një shumëllojshmërie të jashtëzakonshme të lëndëve ushqyese. Në veçanti, ato përmbajnë më shumë se 15 vitamina dhe minerale të ndryshme, fibra bimore dhe antioksidantë. Disa nga përbërësit kryesorë të tyre janë vitaminat A, C dhe K , kaliumi, por edhe sasi të vogla të vitaminës B , fosforit dhe magnezit .

Ndihmojnë në uljen e sheqerit në gjak

Ky frut ka veti që ndihmojnë në kontrollin e sheqerit në gjak. Pavarësisht se ato përmbajnë disa karbohidrate, të cilat, pasi konsumohen, rrisin gradualisht sheqerin në gjak, kumbulla nuk duket se shkakton një rritje të ndjeshme të sheqerit në gjak. Ky fenomen paradoksal është për faktin se kumbulla rrit nivelet e adiponektinës, një hormon që rregullon nivelin e sheqerit në gjak. Në të njëjtën kohë, fibra që përmban ngadalëson shkallën me të cilën trupi thith karbohidratet. Studimet shkencore kanë lidhur gjithashtu konsumin e kumbullës me një rrezik të reduktuar të diabetit të tipit 2.

Ato ndikojnë në shëndetin e kockave

Përveç kësaj, kumbulla është e dobishme për shëndetin e kockave. Përdorimi i këtij fruti redukton rrezikun e sëmundjeve të kockave si osteoporoza dhe osteopenia (dendësia e ulët e kockave). Ky efekt i dobishëm besohet të jetë për shkak të antioksidantëve, të cilat janë të afta të reduktojnë inflamacionin në trup.

Ndikojnë në shëndetin e zemrës

Së fundi, konsumimi i rregullt i frutave mund të ndihmojë në mbrojtjen e shëndetit kardiovaskular. Në veçanti, kumbullat janë studiuar për aftësinë e tyre për të ulur presionin e lartë të gjakut dhe nivelet e kolesterolit, dy faktorë që rrisin ndjeshëm rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

Në një studim të lidhur, pjesëmarrësit që konsumuan kumbulla ose lëng nga frutat çdo ditë arritën një ulje të ndjeshme të presionit të gjakut, kolesterolit total dhe niveleve të kolesterolit “të keq” LDL. Ky efekt mbrojtës mund të jetë për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave, kaliumit dhe antioksidantëve./

Artikulli paraprak“Edhe të vdekur duhej t’i plotësonin vitet e dënimit”- Pse u pushkatua inxhinieri i naftës Milto Gjikopulli? Rrëfimi i të birit: Pas 34 vitesh jemi në kërkim të eshtrave
Artikulli tjetërAfera e inceneratorëve/ Kërkoi ndryshimin e masës së sigurisë, Apeli i GJKKO merr vendimin për Namik Simixhiun