Frutat e thata ndihmojnë me kancerin e gjirit?

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se një mineral i gjetur në arrat braziliane mund të luajë një rol kyç në parandalimin e përhapjes së kancerit të gjirit, veçanërisht në rastin e formës trefishtë negative, e cila është e njohur për vështirësitë në trajtim.

Ky studim, i mbështetur nga Cancer Research UK, shqyrton rolin e selenit, një antioksidant që gjendet në ushqime si arrat, mishi, kërpudhat dhe drithërat.

Hulumtimi zbuloi se qelizat e kancerit të gjirit kanë nevojë të madhe për selen, sidomos kur ato janë të shpërndara dhe jo të grumbulluara. Kur qelizat e kancerit nuk janë të lidhura ngushtë, ato nuk mund të mbijetojnë pa këtë mineral. Duke ndërhyrë në metabolizmin e selenit në këto qeliza, studiuesit arritën të vrasin ato, veçanërisht ato që përpiqen të përhapen në mushkëri.

Dr. Saverio Tardito, nga Instituti i Kërkimeve të Kancerit në Glasgou, theksoi rëndësinë e këtyre gjetjeve: “Ne nuk mund ta eliminojmë selenin nga dieta jonë, por nëse arrijmë të zhvillojmë një trajtim që pengon marrjen e tij nga qelizat e kancerit, mund të parandalojmë përhapjen e sëmundjes në pjesë të tjera të trupit.”

Ai theksoi se shpesh, vdekjet nga kanceri i gjirit ndodhin pas përhapjes, kështu që gjetja e një mënyre për ta frenuar atë është jetike për të shpëtuar jetë.

Ky zbulim sjell shpresa për zhvillimin e trajtimeve të reja që mund të luftojnë këtë formë të kancerit, duke e bërë atë më të menaxhueshme.

Artikulli paraprak“Lahuta e Malcis” është antisllave”, pse regjimi komunist e shpalli Gjergj Fishtën “Armik i Popullit”! Dy letrat që i dërgoi Musolinit
Artikulli tjetërJo vetëm “ylli” i Milanit, Bayerni synon t’i “rrëmbejë” dy lojtarë Guardiolës