Nuk duhet t’i ndani nga dieta ushqimore/ Vitaminat që duhen konsumuar çdo ditë? Ja dobitë shëndetësore që ato kanë

Vitaminat luajnë një rol thelbësor në shëndetin tonë, duke mbështetur funksione të ndryshme trupore çdo ditë, si metabolizmi, mbrojtja e sistemit imunitar, shëndeti i lëkurës dhe eshtrave, dhe ruajtja e energjisë dhe vitalitetit.

 

Ja një listë e vitaminave të nevojshme për trupin dhe ushqimet që mund të konsumohen për çdo ditë për t’i marrë ato:

Vitamina A

– Funksioni: Shëndeti i syve, imuniteti, shëndeti i lëkurës.

– Ushqime: Karrota, spinaqi, patatet e ëmbla, brokoli, mëlçia.

Vitamina B1 (Tiamina)

– Funksioni: Ndihmon në metabolizmin e karbohidrateve dhe prodhimin e energjisë.

– Ushqime: Drithëra, mish, pula, thjerrëza, fara.

Vitamina B2 (Riboflavina)

– Funksioni: Rëndësi në prodhimin e energjisë dhe ruajtjen e lëkurës dhe syve.

– Ushqime: Mishi i viçit, vezë, qumësht, jeshillëqet.

4.Vitamina B3 (Niacina)

– Funksioni: Mbështet metabolizmin dhe sistemin nervor.

-Ushqime: Mishi i pulës, peshk, arra, fasule, drithëra.

Vitamina B5 (Acidi Pantotenik)

– Funksioni: Rëndësi në metabolizmin e karbohidrateve dhe yndyrnave.

– Ushqime: Mish derri, vezë, avokado, brokoli, drithëra.

Vitamina B6 (Piridoksina)

– Funksioni: Rëndësi për metabolizmin e aminoacideve dhe funksionimin e trurit.

– Ushqime: Mish, peshk, patate, banane, avokado.

Vitamina B7 (Biotina)

– Funksioni: Shëndeti i lëkurës, flokëve dhe thonjve. – Ushqime: Vezë, arrat, soja, drithëra, banane.

8.Vitamina B9 (Acidi Folic)

-Funksion: Rëndësi për formimin e qelizave të reja dhe shëndetin e sistemit nervor.

-Ushqime: Spinaqi, brokoli, fasulet, limonët, drithëra.

Vitamina B12 (Kobalamina)

– Funksioni: Rëndësi për shëndetin e nervave dhe prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut.

-Ushqime: Mishi, peshku, vezët, qumështi.

Vitamina C

– Funksioni: Shëndeti i lëkurës, sistemit imunitar, shërimi i plagëve.

-Ushqime: Portokalle, kivi, brokoli, papaja, speca.

Vitamina D

– Funksioni: Shëndeti i eshtrave dhe sistemit imunitar.

– Ushqime: Peshk i yndyrshëm (salmon, sardele), vezë, qumësht, djathë.

Vitamina E

– Funksioni: Antioxidant, mbrojtje ndaj dëmeve të qelizave.

– Ushqime: Farat, arrat, vaj ulliri, avokado.

Vitamina K

– Funksioni: Koagulimi i gjakut, shëndeti i eshtrave.

– Ushqime: Lulelakra, spinaqi, jeshillëqet, brokoli.

Secila nga këto vitamina ka funksionin e saj të rëndësishëm, dhe është e domosdoshme që të sigurohen sasi të mjaftueshme të tyre nga dieta e përditshme për të ruajtur shëndetin e përgjithshëm.

Artikulli paraprakParalajmërimi, UEFA i mbyll dyert… “Santiago Bernabeut”
Artikulli tjetër“Krimi i organizuar ka depërtuar në zemrën e policisë”/ Reagimi i kandidatit të Koalicionit Euroatlantik, Elezi: Angazhohemi për një reformim të thellë të Policisë së Shtetit