Presioni i gjakut konsiderohet i ngritur përgjithmonë nëse vlerat i kalojnë 140/90 mmHg. Ekzistojnë dy lloje kryesore të hipertensionit: primar dhe sekondar.
Hipertensioni primar diagnostikohet në shumicën e rasteve dhe mund të jetë i trashëguar ose i shkaktuar nga faktorë të tillë si obeziteti, pasiviteti fizik, pirja e duhanit, stresi kronik ose marrja e tepërt e kripës.
Hipertensioni sekondar ndodh si pasojë e problemeve të tjera shëndetësore, si sëmundjet e veshkave, tiroides ose hipofizës.
Përveç mjekimit, ndryshimi i zakoneve të jetesës, duke përfshirë dietën, mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut dhe zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.
Rekomandohet një dietë e shëndetshme për zemrën dhe hulumtimet tregojnë se konsumimi i ushqimeve të pasura me kalium dhe magnez mund të jetë i dobishëm në uljen e presionit të gjakut, tregojnë hulumtimet .
Peshku i yndyrshëm
I pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat reduktojnë inflamacionin dhe zgjerojnë enët e gjakut, duke ulur kështu presionin e gjakut.
Spinaq
Ato përmbajnë kalium dhe magnez, si dhe nitrate dhe antioksidantë, të cilët ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut.
Portokallet dhe grejpfruti
Janë të pasur me lëndë ushqyese që reduktojnë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe hipertensionit, por duhet të jeni të kujdesshëm me grejpfrutin sepse mund të ndikojë në ilaçet për presionin e gjakut.
Farat e kungullit
Ato përmbajnë magnez, kalium dhe argininë, të cilat ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut dhe uljen e presionit.
Thjerrëzat dhe fasulet
Të pasura me fibra, magnez dhe kalium, ato ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut.
Manaferrat
Përmbajnë anthocyanine që rrisin nivelet e oksidit nitrik në gjak dhe ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut.
Selino
Për shkak të ftalideve, përbërësit që gjenden në të, selino mund të kontribuojë në uljen e presionit të gjakut.
Domatet
Të pasura me kalium dhe likopen, të cilat ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës, burim Totally Wellness .