1) Shafrani i Indisë ose ndryshe kurkuma.
Përmban vitaminat E,K dhe Zink (Zn), një substancë shumë të veçantë që përmban është kurkumini, një nga flavonoidet më të rëndësishëm për vetitë antiiflamatore dhe parandalimin në disa tumore (gjirit, lëkurës, zorrës së trashë, prostatës).
Mund të përdoret: supa, rizoto, mishi i pulës, patate ose dhe perime në furrë
Këshillë: e kombinuar me piperin e zi së bashku shtohet përthithja e kurkuminës dhe përfitohen edhe me tepër antioksidues.
2) Frutat e pyllit (boronicat, manaferrat, goyi berries)
Ngjyra e tyre e fortë vishnje – lila kallëzon praninë e anthokianinave, janë polifenolë, një kategori antioksidues shumë të fortë që neutralizojnë radikalet e lira që prodhohen në trupin e njeriut. Përveç anthokianinave janë shumë të pasura dhe në vitaminat A,C,E dhe acid folik, Selenium, Kalcium (Ca). Për të përfituar kaq shumë antioksidues sa ofron 1 proporcion i tyre është i barazvlefshëm me 0,5 kg në fruta të tjera!
Këshillë: mund t’i vendosni në ngrirje në periudhën që ato kultivohen por dhe përgatisni reçel për t’i përdorur përgjatë muajve të dimrit.
3) Vera e kuqe
Konsumi i alkoolit në pacientë nuk këshillohet por konsumi i verës së kuqe me masë këshillohet për të parandaluar. Vera e kuqe sidomos permban resveratrolin nje andioksidhues shume i forte qe ne shume kërkime shkencore ka rezultuar positive kundrejt parandalimit . Gjithashtu ndihmon ne uljen e proteines NF kappa B, nje faktore i sistemit imunitar qe zakonisht lidhet kryesisht me tumoret pergjate metastazave.
4) Lakra e brukselit
Lakrat e bruskelit përmbajnë një substancë që quhet glukosinolate, e cila është shumë e rëndësishme për shëndetin e qelizave të gjirit duke parandaluar përhapjen e tij.
Kujdes : që të mos humbasë një sërë nga elementët e saj mire është të shtohet tek i uji i valuar për 1 minutë dhe për më gjatë.
5) Shega – lëngu i shegës
Lëngu i shegës do të këshilloja te konsumohet edhe për te parandaluar, por edhe për të kuruar.
Këshillë: përgjatë periudhës që shega ka sezonin e saj, përpiquni ta konsumoni pak më shpesh sidomos fermat me historike familjare.
6) Çaji jeshil
Shumë studime në vitet e fundit vërtetojnë efektin e çajit jeshil për parandalimin e tumorit të gjirit, falë një substance e quajtur epigallokatekini (EGCG). 1-2flxh përgjatë ditës do të ndihmonin dhe parandalimin , sidomos tek fermat përgjatë periudhës së menopauzës.
7) Vaji lirit & farat e tij
Vaji dhe farat e tij permbajne lignane, substance qe permban fitoestrogenes te cilat mbrojne kryesisht qelizat tumorale qe lidhen me estrogjenet. Perdorimi I tij mund te jete ne sallate te ndryshme , farat , tek kosi I mengjesit te shtypora, por edhe vaji mund te konsumohet ne mengjes 1 luge gjelle.
8 ) Hudhrat
Përfitimet e hudhrës për sa i përket qelizave tumorale , këshillohet të përdoret kryesisht e kombinuar me mishin, pergjate gatimit.
9) Brokoli – lulelakra
Brokoli kryesisht përmban një substancë që quhet idolo-3-karvinoli (I3C), e cila gjendet kryesisht tek perimet jeshile të errët, dhe ndikon tek estrogjenet. Me këtë substancë është e pasur edhe lulelakra, por me një përmbajte pak më të ulët krahasuar me brokolin.
Këshillë: përpiquni të valoni ujin dhe ta vendosni për shume pak brokolin në ujin e valuar në mënyre që të përfitoni sa më shumë elementet ushqyese që ai përmban.
10) Spinaqi
Sipas një studimi të rëndësishëm, femrat të cilat konsumonin rregullisht spinaqin të paktën 2 herë në javë, u vu re që 50% te tyre kishin me pak propabilitete për të pësuar tumor, pas kontrolleve të parametrave shëndetësore që ju janë kryer.
Këshillë: mund të përdoret i freskët tek sallata të ndryshme, sidomos në periudhën e vjeshtës, por dhe i zierë tek gatime te ndryshme si supa, omleta, pite, gatime me mishin e pulës etj.. nëse do ta konsumoni të ziere përdorini zierjen si tek rasti i brokolit.