Një analizë e re e botuar në revistën profesionale “JRSM Cardiovaskular Disease” tregon se perimet me gjethe, veçanërisht lakra jeshile dhe spinaqi, luajnë një rol të rëndësishëm në parandalimin e sëmundjeve të zemrës. Edhe pse shumë e shmangin atë për shkak të shijes ose zakonit, shkencëtarët theksojnë se është koha që kjo perime e pasur me vlera ushqyese të kthehet në menytë tona.
Hulumtimet tregojnë se konsumi i rregullt i perimeve me gjethe mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare me rreth 16%, sepse ka një efekt pozitiv në enët e gjakut dhe presionin e gjakut.
Avullimi rekomandohet si metoda më e mirë e përgatitjes, pasi ruan lëndët ushqyese.
Perimet me gjethe janë të pasura me fibra, kalium, hekur, antioksidantë, folat dhe vitamina A, C, K, ndërsa lakra jeshile përmban gjithashtu vitaminë B dhe kalcium. Këta përbërës ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut, kolesterolit dhe zvogëlojnë stresin oksidativ, i cili kontribuon në shëndetin e zemrës.
Në SHBA, më shumë se 30 milionë njerëz vuajnë nga tensioni i lartë i gjakut dhe kolesteroli , të cilët janë faktorë kryesorë rreziku për atak në zemër dhe goditje në tru. Kjo është arsyeja pse ekspertët bëjnë thirrje për ndryshime në zakonet e jetesës, dhe ushqyerja e duhur është një nga hapat më të rëndësishëm.
Përveç zemrës, perimet me gjethe kanë një efekt pozitiv në tretje, imunitet, kocka, dhe rekomandohen gjithashtu si parandalim për diabetin e tipit 2, obezitetin dhe disa lloje kanceri. Është veçanërisht e rëndësishme për personat mbi 40 vjeç, por edhe për të rinjtë që duan të zhvillojnë zakone të shëndetshme.
Mjekët këshillojnë ta prezantojnë atë gradualisht dhe në kombinim me ushqime të tjera të shëndetshme. Edhe pse jo të preferuarat e të gjithëve, përfitimet e perimeve me gjethe jeshile për zemrën janë jashtëzakonisht të vlefshme dhe ndryshimet e vogla në dietë mund të sjellin përfitime të mëdha.