Çaji jeshil, gjashtë përfitime të jashtëzakonshme që merrni nga konsumi i tij

Ndër të gjitha varietetet e çajit të disponueshëm në treg, ka të paktën 6 arsye për të zgjedhur çajin jeshil.

  1. Çaji jeshil ka veti antioksiduese

Gjethet e saj përmbajnë një përqendrim të lartë të flavonoideve, të njohura si katekina, të cilat kanë veti antioksiduese. Në veçanti, çaji jeshil është jashtëzakonisht i pasur me EGCG, një katekinë që ofron përfitime anti-inflamatore.

  1. Parandalon disa sëmundje

Çaji jeshil ka aftësinë për të ulur nivelet e kolesterolit, gjë që ndihmon në uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru. Sipas një studimi, njerëzit që konsumojnë dy deri në katër filxhanë çaj jeshil në ditë kanë një rrezik 24% më të ulët për të pasur një goditje në tru. Përveç kësaj, flavonoidet që përmban çaji jeshil ofrojnë mbrojtje për zemrën.

  1. Përmirëson shëndetin e trurit

Disa aminoacide dhe katekina ndihmojnë në mbrojtjen e trurit. Një studim i kryer me të rriturit e moshuar tregoi se pjesëmarrësit që konsumonin rregullisht çaj jeshil kishin një rrezik 64% më të ulët për të përjetuar humbje të kujtesës ose probleme të përqendrimit.

  1. Forcon kockat

Konsumimi i tij duket se ofron mbrojtje edhe kundër osteoporozës. Sipas gjetjeve të meta-analizës, polifenolet që ai përmban mund të ndihmojnë në përmirësimin e densitetit të kockave, gjë që është veçanërisht e rëndësishme ndërsa plakemi.

  1. Redukton nivelet e sheqerit

Njerëzit me diabet të tipit 2 ose para-diabet mund të përfitojnë nga pirja e çajit jeshil për shkak të niveleve të larta të L-theaninës që përmban. Ky çaj ndihmon në përmirësimin e niveleve të sheqerit në gjak dhe ndjeshmërisë ndaj insulinës, me kusht që të mos konsumohet me ëmbëlsues.

  1. Ofron energji

Një filxhan çaj jeshil përmban rreth 30 ml kafeinë, që është më pak se ajo e kafesë. Kjo do të thotë se mund t’ju sigurojë energjinë e nevojshme gjatë ditës, pa ndikuar në gjumin tuaj gjatë natës.

Exit mobile version