A keni dëgjuar ndonjëherë se nuk duhet të përziejmë patatet me qepët e thata në koshin e ruajtjes sepse rezultati është që të dyja do të mbijnë më shpejt? Është një rregull që nuk duhet ta anashkalojmë, i cili vlen edhe për fruta e perime të tjera apo rrënjë që sjellim në shtëpi nga zarzavatet apo tregu.
Dhe duke qenë se rezultati është që na kalben më shpejt dhe i hedhim në vend që t’i përdorim, atëherë është mirë t’i kushtoni vëmendje asaj që do t’ju mësojmë në këtë artikull të dobishëm.
Ndajmë portokallet nga mollët
Ne mund t’i kemi admiruar së bashku dhe t’i kemi mbajtur së bashku në tas frutash në banakun tonë të kuzhinës, por portokallet dhe mollët nuk shkojnë së bashku, për shkak të etilenit që përmendëm më parë.
Pra, më mirë t’i ruajmë mollët në frigorifer. Por jo së bashku me portokallet, të cilat nuk kanë nevojë për frigorifer për t’i ruajtur. Megjithatë, nëse dëshirojmë t’i konsumojmë më të ftohta, rekomandojmë t’i vendosni në një qese rrjetë, e cila lejon që ajri i frigoriferit të qarkullojë rreth tyre. Në të kundërt, qeset plastike do t’i bëjnë portokallet të zbuten shpejt.
Barishtet
Nëse dëshironi të reduktoni kripën në një recetë ose t’i jepni më shumë aromë dhe shije, atëherë ju rekomandojmë të përdorni barishte si majdanozi, kopra dhe nenexhiku. Hapi i parë është që gjethet e tyre të thahen mirë në një peshqir kuzhine, në mënyrë që të mos kenë lagështi. Më pas, këputni pak kërcellin e tyre dhe vendosini drejt, me bishtat poshtë, në një gotë ose kavanoz me ujë.
Shumica e bimëve të freskëta mbahen më mirë në frigorifer kështu për t’i mbajtur ato në gjendje të mirë deri në dy javë. Në mes, kur uji bëhet i rrëshqitshëm, atëherë e ndërrojmë me të freskët, ashtu si me lulet tona në vazo. Megjithatë, ka disa përjashtime, si borziloku, i cili ka nevojë për temperaturën e dhomës dhe jo për ftohje.
Kastravecat lihen më së miri vetëm
Shumë fruta si domatet, pjepri dhe bananet prodhojnë një gaz të quajtur etilen, një agjent pjekjeje që përshpejton prishjen. Pra, kastravecat janë jashtëzakonisht të ndjeshëm ndaj këtij gazi, ndaj kanë nevojë për vendin e tyre, të ndarë nga sa më sipër, që të mos thahen dhe kalben.
Pra një vend i mirë për ta është diku në banakun e kuzhinës, në temperaturë ambienti dhe patjetër larg domateve. Nëse ende dëshironi t’i shijoni të ftohta, atëherë mund t’i vendosni në frigorifer, por idealisht në një raft dhe jo në sirtarin e veçantë me frutat dhe perimet.
Rrënjët i vendosim në qese
Perimet me rrënjë si karotat, panxhari dhe qepa janë disa nga ushqimet më të pasura me lëndë ushqyese që mund të hamë, sepse ato thithin shumë nga këto lëndë ushqyese të vlefshme drejtpërdrejt nga toka në të cilën rriten. Nëse duam t’i mbajmë të paprekura, atëherë duhet t’i ruajmë në një vend të errët, të freskët dhe me lagështi.
Një bodrum do të kishte temperaturën ideale të ambientit, por kjo nuk është e mundur në shumicën e shtëpive. Pra, zgjidhja tjetër e mirë është t’i vendosim karotat tona dhe të ngjashme në një qese letre ose plastike dhe në sirtarin e veçantë të frigoriferit me perimet.
Nëse i vendosim me nxitim në sirtar ashtu siç janë, pa qese, do t’i shohim të zbuten shpejt, rrudhen dhe përfundimisht kalben më menjëherë.
Frutat e pyllit
Luleshtrydhet dhe frutat e pyllit në përgjithësi si mjedrat, manaferrat, manaferrat priren të mykohen shpejt. Do ta keni vënë re pushin e bardhë që shfaqet pas disa ditësh mbi to, edhe nëse i kemi futur në sirtarin e veçantë të frigoriferit, në qesen e letrës në të cilën i kemi blerë.
Ajo që e shkakton atë janë sporet e imta të mykut, të cilat duan të përhapen në të gjithë sipërfaqen e frutave. Për ta parandaluar këtë, nuk i lajmë sapo i blejmë, por pak para se të na duhen, sepse sa më shumë lagështi të kenë, aq më shumë myk do të kenë.
Ajo që mund të bëjmë për të zgjatur jetën e tyre është një banjë speciale. Në një tas të madh do të shpërndajmë një pjesë uthull me tre pjesë ujë. I lëmë të zhyten për pak dhe i kullojmë në një kullesë. Uthulla do të parandalojë rritjen e mykut.
Domatet nuk futen në frigorifer
Dihet mirë se domatet e mira dhe të prera të freskëta janë të shijshme ashtu siç janë dhe nëse i fusni në frigorifer do t’i bëni ato të holla dhe më pak të shijshme.
Prandaj është më mirë t’i ruajmë në banakun tonë dhe jo në frigorifer. Nëse nuk priten, në këtë rast duhet të vendosen në frigorifer për të parandaluar rritjen e baktereve të dëmshme.
Qepët nuk i përziejmë me patatet
Mund t’i blejmë nga i njëjti prodhues, por kurrë nuk duhet t’i bashkojmë në të njëjtin vend sepse bashkëjetesa do të bëjë që patatet të prishen. Pra, ruajini patatet në një shportë të hapur dhe të ajrosur në një vend të freskët dhe të errët.
Në këtë mënyrë do të keni sukses t’i mbani ato të freskëta për aq kohë sa të jetë e mundur. Mund t’i vendosni edhe në një qese letre, por në një ambient apo vend që nuk ka shumë lagështi sepse kështu do t’i zbuten dhe do t’i kalben shpejt.
Avokado
Avokado ka vërtetuar vlera ushqyese dhe me të drejtë konsiderohet si një nga superushqimet më të mëdha. Për shkak se nuk është as i lirë dhe as për t’u hedhur, është e rëndësishme ta ruani atë në mënyrën e duhur në mënyrë që të arrijë pjekurinë e dëshiruar për t’u konsumuar dhe shijuar në masën më të madhe.
Nëse janë mjaft të papjekura dhe dëshironi t’i përdorni menjëherë, vendosini pranë bananeve. Gazrat në banane do të përshpejtojnë pjekjen e tyre. Përkundrazi, nëse doni të zgjatni jetën e tyre, vendosini në konservimin e frigoriferit, gjë që do të ngadalësojë pjekjen.
I ndajmë bananet nga tufa e tyre
Tufat e bananeve që blejmë së bashku janë të mira, por problemi është se nëse i lëmë ashtu bashkë në enën tonë të frutave, do të piqen të gjitha në të njëjtën kohë. Kjo do të rezultojë që ose të konsumojmë të gjitha bananet që kemi blerë brenda dy ditësh, ose t’i hedhim ato që kanë mbetur dhe janë bërë të zeza shpejt.
Çfarë mund të bëjmë? I ndajmë nga tufa e tyre dhe i lëmë disa në enën e frutave ose në banakun tonë për t’i konsumuar menjëherë në ditët në vijim dhe pjesën tjetër e vendosim në frigorifer.
Nëse për ndonjë arsye ju është dashur shumë kohë për t’i ruajtur siç duhet dhe kanë filluar të nxihen, mos i hidhni, mund të bëhen një smoothie ose kek me banane (që për të qenë të ëmbël, kërkojnë që fruti të jetë mjaft i pjekur).