Studiuesit nga Instituti Francis Crick në Londër, të udhëhequr nga doktoresha Gita Stockinger, e cila bëri botimin përkatës në revistën mjekësore “Immunity”, zbuluan përmes eksperimenteve me kafshë dhe mini-indeve të zorrëve në laborator, se gjatë tretjes së këtyre perimeve prodhohen substanca antikancerogjene.
Ashtu si lëkura, sipërfaqja e brendshme e zorrëve rigjenerohet vazhdimisht nga qelizat burimore përmes një procesi që zgjat katër deri në pesë ditë dhe ndonjëherë mund të bëhet i pakontrolluar, duke rezultuar në inflamacion ose kancer.
Studimi i ri tregon se kur dikush ha perime dhe brokoli, prodhohen kimikate që, duke arritur në zorrën e trashë, kanë një efekt pozitiv në qelizat staminale dhe mbrojnë sipërfaqen e saj të brendshme në mënyrë që ajo të rinovohet pa problem.
Ushqimi i kafshëve eksperimentale (minj) dietat e pasura me këto substanca i mbronin kafshët nga kanceri i zorrës së trashë, edhe kur ato kishin gjene me rrezik të lartë për sëmundjen në ADN-në e tyre. Pa të njëjtën dietë, këto kafshë laboratorike përfundimisht zhvilluan kancer.
Por kur kafshët eksperimentale filluan dietën mbrojtëse, përhapja e tumoreve kanceroze ndaloi.
Dr. Stockinger i quajti gjetjet “optimiste” dhe shtoi se ka padyshim arsye për të ngrënë më shumë lakër dhe brokoli.