Lakra dhe brokoli zvogëlojnë rrezikun e prekjes nga kjo sëmundje e përhapur

Konsumimi i lakrës dhe brokolit ka veti antikancerogjene, të cilat reduktojnë rrezikun e kancerit të zorrës së trashë, sipas një studimi shkencor britanik.

 

Studiuesit nga Instituti Francis Crick në Londër, të udhëhequr nga doktoresha Gita Stockinger, e cila bëri botimin përkatës në revistën mjekësore “Immunity”, zbuluan përmes eksperimenteve me kafshë dhe mini-indeve të zorrëve në laborator, se gjatë tretjes së këtyre perimeve prodhohen substanca antikancerogjene.

Ashtu si lëkura, sipërfaqja e brendshme e zorrëve rigjenerohet vazhdimisht nga qelizat burimore përmes një procesi që zgjat katër deri në pesë ditë dhe ndonjëherë mund të bëhet i pakontrolluar, duke rezultuar në inflamacion ose kancer.

Studimi i ri tregon se kur dikush ha perime dhe brokoli, prodhohen kimikate që, duke arritur në zorrën e trashë, kanë një efekt pozitiv në qelizat staminale dhe mbrojnë sipërfaqen e saj të brendshme në mënyrë që ajo të rinovohet pa problem.

Ushqimi i kafshëve eksperimentale (minj) dietat e pasura me këto substanca i mbronin kafshët nga kanceri i zorrës së trashë, edhe kur ato kishin gjene me rrezik të lartë për sëmundjen në ADN-në e tyre. Pa të njëjtën dietë, këto kafshë laboratorike përfundimisht zhvilluan kancer.

Por kur kafshët eksperimentale filluan dietën mbrojtëse, përhapja e tumoreve kanceroze ndaloi.

Dr. Stockinger i quajti gjetjet “optimiste” dhe shtoi se ka padyshim arsye për të ngrënë më shumë lakër dhe brokoli.

Artikulli paraprak“Më pyet, cili është flamuri im…”- REL: Jashtë kufijve, por shqiptarët e Kosovës dhe RMV-së, Ditën e Pavarësisë e përjetojnë si festë për identitetin e tyre kombëtar
Artikulli tjetërNxirrnin gurë dekorativë në zonën e mbrojtur të malit të Tomorit, tre të arrestuar! Nën hetim drejtori dhe specialisti i AZDM-së Berat