Mbrojnë mëlçinë dhe luftojnë inflamacionin, përfitimet e shumta në shëndet nëse konsumoni kajsi në mënyrë të rregullt

Kajsia është fruti i preferuar i stinës që shquhet si për shijen e mrekullueshme, ashtu edhe për ngjyrën e saj të veçantë.

Ato një pjesë e rëndësishme e një diete të shëndetshme dhe rriten në shumë vende, duke e bërë frutin një nga më të njohurit në mbarë botën.

Përfitimet

Me një shumëllojshmëri të gjerë të lëndëve ushqyese, kajsia është një nga frutat më të shëndetshëm në të gjithë botën. Prandaj, konsumimi i rregullt mund të sjellë përfitime të shumta.

Ajo mbron mëlçinë

Mëlçia është një organ i rëndësishëm i trupit që luan një rol vendimtar në ruajtjen e shëndetit tonë. Prandaj, është shumë e rëndësishme të konsumoni ushqime që nxisin funksionimin e duhur të tij. Kajsia është një ushqim i tillë.

Përmbajtja e lartë e antioksidantëve dhe proteinave ndihmon në zbërthimin e menjëhershëm të substancave yndyrore, duke parandaluar akumulimin e yndyrës në mëlçi. Gjithashtu, kajsitë e thata mund të ndihmojnë në rigjenerimin e përgjithshëm të mëlçisë.

Burimi i antioksidantëve

Përveç sigurimit të një shumëllojshmërie të gjerë të mikronutrientëve të rëndësishëm të vlefshëm, kajsitë janë gjithashtu të ngarkuara me karotenoidë (β-karoten, γ-karoten dhe β-kriptoksantinë). Është një lloj pigmentesh me veti antioksiduese që mbrojnë trupin nga radikalet e lira dhe parandalojnë dëmtimin e qelizave. Karotenoidet gjithashtu mund të zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike si sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Redukton inflamacionin

Ne e dimë se prania e inflamacionit në trupin tonë nuk është gjë e keqe. Në fakt, është përpjekja e trupit për të shmangur pushtuesit e huaj dhe për të na mbrojtur nga lëndimet.

Problemi shfaqet kur inflamacioni nuk ulet dhe bëhet kronik, pasi shumë herë një inflamacion kronik është përgjegjës për shfaqjen e sëmundjeve të rënda duke përfshirë sëmundjet e zemrës, diabetin dhe artritin reumatoid.

Pra, sipas studimeve, kajsitë kanë veti të forta anti-inflamatore dhe kështu mund të parandalojnë krijimin e inflamacionit dhe të na mbrojnë nga çrregullime të ndryshme.

Promovon funksionimin e duhur të sistemit të tretjes

Një pjesë e vogël e kajsive të thata (rreth 1/4 e filxhanit) na siguron 20% të nevojave ditore të trupit për fibra. Kështu, kajsitë, si një burim i mirë fibrash, ndihmojnë edhe në forcimin e sistemit tretës dhe gastrointestinal, duke ulur ndjeshëm rrezikun e çrregullimeve si diarre, kapsllëk etj.

Përmirëson shëndetin e syve

Vitamina A është një mikronutrient i vlefshëm që luan një rol vendimtar në shëndetin e syve, duke i mbrojtur ata nga çrregullime serioze si verbëria e natës, tharja e syve dhe humbja e shikimit.

Kajsitë janë një burim i shkëlqyer i vitaminës A. Për shembull, një filxhan me kajsi të freskëta mund të na sigurojë 60% të nevojës ditore për vitaminë A. Ndërsa një filxhan me kajsi të thata mund të sigurojë 100%.

Artikulli paraprakAkuzohet për shpërdorim detyre, ish-kryebashkiaku i Durrësit Vagjush Dako paraqitet në GJKKO
Artikulli tjetërSkandali te Onkologjiku/ Letra paralajmëruese e mësueses që humbi betejën ndaj kancerit