Duke bërë disa ndryshime në dietën tuaj të përditshme, ju mund të mbroni shëndetin tuaj fizik, mendor dhe emocional.
Është fakt se ushqimi i duhur dhe stërvitja e rregullt kontribuojnë ndjeshëm në një shëndet më të mirë, duke rritur njëkohësisht shanset për jetëgjatësi.
Megjithatë, ka edhe studime që tregojnë se dieta dhe mënyra e jetesës kanë një efekt po aq të rëndësishëm në jetëgjatësinë tonë. Shikoni më poshtë se cilat ushqime duhet të shtoni në dietën tuaj nëse dëshironi të jetoni më gjatë.
Hudhra
Është detoksifikues, tonik për trupin dhe forcon sistemin imunitar. Ka një efekt mbrojtës në zemër, si dhe në qelizat e trurit, prandaj besohet se jep jetëgjatësi. Pas përdorimit sistematik, ka veti të ulë kolesterolin dhe presionin e gjakut.
Kefir
Probiotikët që përmban pasurojnë sistemin tretës me mikroorganizma “të mirë”. Këto baktere miqësore janë shumë të dobishme për trupin, duke kontribuar në një sistem të shëndetshëm imunitar.
Arra
Njerëzit që hanë arra, veçanërisht arra, tre herë në javë ose më shumë, jetojnë 2-3 vjet më gjatë, sipas hulumtimit të publikuar në BMC Medicine.
Avokado
Rrit shanset për të arritur jetëgjatësinë dhe ndihmon vitalitetin e trupit për të pasur një shëndet më të mirë.
Farat Chia
Ato janë të pasura me acide yndyrore Omega-3, të cilat kanë një efekt të dobishëm në shëndetin e zemrës. Ato ulin kolesterolin e keq, trigliceridet dhe rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Luleshtrydhet
Luleshtrydhet, boronicat dhe mjedrat janë të pasura me antioksidantë që parandalojnë një sërë sëmundjesh dhe mbrojnë qelizat nga dëmtimi.
Patate e ëmbël
Ka një përmbajtje të lartë të vitaminës C, tiaminës, kaliumit dhe manganit. Përveç kësaj, ai përmban vitaminë B6 dhe D, hekur, magnez dhe beta-karoten. Forcon sistemin imunitar, bën mirë për zemrën dhe sistemin nervor, rregullon sheqerin dhe bën mirë për sytë.
Kërpudha
Kanë pak kalori, por shumë vitamina të kompleksit B, si dhe selen dhe bakër, dy mikroelementë antioksidues të vlefshëm, të cilët ndihmojnë në shëndetin e mirë të lëkurës, por edhe të sistemit nervor.