PJATË IDEALE PARA NDESHJEVE Lamine ka thënë në intervista të ndryshme se kjo pjatë tipike nga Guinea Ekuatoriale (vendi i origjinës së nënës së tij) është e preferuara e tij. E gatuar nga e ëma dhe e servirur para ndeshjeve, ishte një mënyrë për të fituar forcë për ndeshjet, por cilat janë vetitë e këtyre ushqimeve që i japin Jamalit kaq shumë energji? Orizi, përbërësi themelor i kësaj pjate, njihet si një nga ushqimet kryesore në dietën e çdo sportisti së bashku me të tjera si makaronat, vezët apo perimet. Konkretisht, orizi është i gjithanshëm për t’u kombinuar me ushqime të tjera dhe mund t’i jepet shije të ndryshme, duke i dhënë konsistencë pjatës.
Lidhur me vetitë e këtij ushqimi, konstatojmë se është një burim i shkëlqyer energjie për shkak të pranisë së karbohidrateve në të në një përqindje të lartë, një ndër to është niseshteja; e cila përthithet ngadalë kështu që i siguron trupit energji gradualisht. Është gjithashtu një burim i jashtëzakonshëm i vitaminave dhe mineraleve, duke përfshirë magnezin, vitaminën B1, B3, B5 dhe B6, si dhe acidin folik, ndër të tjera. Për më tepër, edhe pse nuk është ushqimi që ka më shumë proteina, ai është lehtësisht i tretshëm; e cila për një sportist është thelbësore. Për sa i përket dobive të këtij ushqimi, përtej lëndëve ushqyese, ato janë një rregullator i madh i tranzitit të zorrëve, është i mirë për zemrën pasi ndihmon në stabilizimin e presionit të gjakut dhe rregullimin e rrahjeve të zemrës; Përmbajtja e lartë e fibrave është një aleat në uljen e niveleve të kolesterolit; ndër shumë të tjera.
KIKIRIKËT, NJË ALEAT PËR ORIZIN Shkathtësia që përmendëm më parë për orizin e bën atë një ushqim shumë të kombinueshëm me të tjerët. Në rastin e Lamine Jamal dhe familjes së tij, shoqëruesi i zgjedhur janë kikirikët dhe është një opsion i shkëlqyeshëm si shoqërues i orizit. Kikirikët janë një bishtajore, jo një arrë, pavarësisht asaj që mund të mendoni. Përveçse është një ushqim i lehtë për t’u ngrënë dhe me një shije shumë karakteristike, ai ndan edhe shkathtësinë e orizit. Për sa i përket lëndëve ushqyese të kësaj farë, mund të flasim për shumë dhe shumë të larmishëm. Kikirikët janë një burim i shkëlqyer i proteinave bimore dhe yndyrave të shëndetshme (Omega 6 dhe acid oleik ndër të tjera). Këto yndyra, kryesisht acidi oleik, ndihmojnë në rritjen e kolesterolit të mirë dhe uljen e kolesterolit të keq. Gjithashtu nxjerr në pah sasinë e madhe të vitaminave dhe mineraleve që ka, duke vënë në pah, në rastin e sportistëve, Vitaminën E, e cila është një antioksidant.