Ata që hanë shumë fibra dhe drithëra të plota çdo ditë kanë një rrezik më të ulët për sëmundje të ndryshme kronike jo-ngjitëse dhe janë përgjithësisht më të shëndetshëm, sipas një studimi të ri shkencor të kryer në emër të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH).
Hulumtimet tregojnë se konsumimi i të paktën 25 gramëve fibra në ditë shoqërohet me një ulje prej 15% deri në 30% të vdekshmërisë së parakohshme nga çdo shkak, krahasuar me ata që hanë sasi të vogla të fibrave të tilla dietike.
Në mënyrë specifike, konsumimi i shumtë i fibrave shoqërohet me një ulje prej 16% deri në 24% të rrezikut të sëmundjeve koronare të zemrës, goditjes në tru, diabetit të tipit 2 dhe kancerit të zorrës së trashë. Gjithashtu shoqërohet me peshë më të ulët trupore dhe nivele më të ulëta të kolesterolit.
Për çdo tetë gramë rritje të konsumit ditor të fibrave, rreziku i sëmundjeve të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe kancerit të zorrës së trashë zvogëlohet me 5% në 27%, ndërsa ka mbrojtje më të mirë kundër goditjes në tru dhe kancerit të gjirit.
Gjithashtu, çdo rritje prej 15 gramësh në konsumin ditor të drithërave të plota çon në një ulje prej 2% deri në 19% të vdekshmërisë së parakohshme, sëmundjeve koronare të zemrës, diabetit të tipit 2 dhe kancerit të zorrës së trashë. Drithërat e plota janë të pasura me fibra, gjë që shpjegon efektin e tyre mbrojtës.
Studiuesit, të udhëhequr nga Profesor Jim Mann i Universitetit të Otagos në Zelandën e Re, i cili publikoi artikullin përkatës në revistën mjekësore “The Lancet”, vlerësuan (meta-analizë) të gjitha hulumtimet e disponueshme (gjithsej 243 studime) që janë kryer deri më tani në të gjithë botën mbi fibrat dhe drithërat e plota.
Shumica e njerëzve në mbarë botën konsumojnë më pak se 20 gramë fibra në ditë, ndërsa studimi i ri, i cili do të çojë në rekomandime të reja nga OBSH-ja, këshillon 25 deri në 30 gramë çdo ditë, ndërsa edhe një sasi më e madhe ofron përfitime shtesë shëndetësore.
Studimi i ri zbuloi gjithashtu se një dietë me ushqime që kanë një indeks të ulët glicemik dhe ngarkesë të ulët glicemike ofron vetëm mbrojtje të kufizuar kundër diabetit të tipit 2 dhe goditjes në tru. Këto ushqime mund të përmbajnë sheqerna, yndyrna të ngopura dhe natrium (kripë), gjë që zvogëlon përfitimet e tyre shëndetësore.