Sëmundjet kardiovaskulare marrin më shumë jetë, dhe janë një grup sëmundjesh që prekin zemrën apo enët e gjakut. Përveç aktivitetit fizik dhe lënies së duhanit, ekspertët nuk lënë anash edhe ushqimin kur flasin për parandalimin e sëmundjeve të zemrës.
Më poshtë renditen ushqimet që ndikojnë në pastrimin e enëve të gjakut dhe mbrojnë shëndetin e zemrës.
Vaj ulliri
Vaji i ullirit është i pasur me acide yndyrore mono të pangopura, veçanërisht acid oleik, i cili redukton inflamacionin dhe përmirëson profilin e lipideve.
Studimet kanë treguar se konsumimi i vajit të ullirit mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe shton se vaji i ullirit duhet të përdoret në sallata ose si shtesë në pjatat e gatuara.
Salmon
Salmoni është i pasur me acide yndyrore omega-3, të cilat ulin nivelin e triglicerideve dhe zvogëlojnë rrezikun e aritmive.
Studimet kanë treguar se konsumimi i rregullt i peshkut mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës, duke shtuar se duhet konsumuar me perime të pjekura në skarë ose në sallata.
Bollgur
Bollguri përmban beta-glukane që ulin nivelet e kolesterolit. Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i tyre mund të zvogëlojë kolesterolin e keq LDL. Ato mund të hahen në mëngjes me fruta dhe arra.
Hudhra
Hudhra përmban alicinë, e cila ka veti anti-inflamatore dhe mund të ulë presionin e gjakut. Studimet kanë treguar se konsumimi i hudhrës mund të përmirësojë shëndetin kardiovaskular. Duhet të përdoret si erëz në gatim, ose në marinada, ose të pihet me një gotë ujë.
Brokoli
Brokoli është i pasur me antioksidantë dhe vitaminë K, e cila ndihmon në reduktimin e inflamacionit dhe përmirësimin e shëndetit të enëve të gjakut. Mund të konsumohet në avull, ose në sallatë me vaj ulliri.
Arra, bajame
Arrat janë të pasura me yndyrna të shëndetshme, fibra dhe antioksidantë. Studimet kanë treguar se konsumimi i tyre mund të zvogëlojë kolesterolin LDL dhe inflamacionin.
Ato mund të konsumohen si meze të lehtë ose si shtesë në sallata.
Manaferrat (boronicat, luleshtrydhet)
Manaferrat janë të pasura me flavonoide që përmirësojnë qarkullimin e gjakut dhe ulin presionin e gjakut.
Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i rregullt i manaferrave mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Mund të hahet i freskët si meze të lehtë, ose mund të shtohet në një smoothie.
Çokollatë e zezë me një minimum prej 70 për qind kakao
Çokollata e zezë përmban flavonoide që përmirësojnë qarkullimin dhe ulin presionin e gjakut.
Hulumtimet kanë treguar se konsumimi i moderuar mund të jetë i dobishëm për zemrën. Mund të përdoret si ëmbëlsirë ose të shtohet në tërshërë.
Avokado
Avokadot janë të pasura me yndyrna të pangopura dhe fibra, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit. Hulumtimet kanë treguar se mund të përmirësojë profilin e lipideve.
Çaji jeshil
Çaji jeshil përmban katekina që përmirësojnë shëndetin e enëve të gjakut dhe mund të ulin nivelet e kolesterolit.
Hulumtimet kanë treguar se pirja e rregullt e çajit jeshil mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Duhet të pihet në vend të pijeve të ëmbla ose me vakte.