Një studim i fundit i botuar në npj Science of Food, zbuloi se konsumimi i rregullt i çajit jeshil nga të moshuarit shoqërohej me më pak dëmtim të trurit, duke treguar se çaji jeshil mund të ndihmojë në parandalimin e demencës.
Çaji jeshil ka disa nga nivelet më të larta të antioksidantëve se çdo çaj tjetër, si dhe polifenole, të cilat ofrojnë një sërë përfitimesh shëndetësore , duke përfshirë:
Kontribuon në mbrojtjen kundër disa llojeve të kancerit.
Rritja e humbjes së peshës tek njerëzit obezë.
Efekte anti-inflamatore në lëkurë dhe sistemin kardiovaskular.
Studimi në fjalë ekzaminoi gati 9000 të rritur për të përcaktuar nëse çaji jeshil apo kafeja kishte ndonjë efekt në shëndetin e trurit.
Të gjithë pjesëmarrësit plotësuan një pyetësor për frekuencën e ushqimit për të regjistruar konsumin e tyre. Marrja ditore e çajit jeshil dhe kafesë u kategorizua në katër grupe: 0–200, 201–400, 401–600 dhe të paktën 601 mililitra (ml). Një filxhan çaj ishte i barabartë me rreth 200 ml.
Ata që konsumonin çaj jeshil kishin më pak dëmtime të trurit
Shkencëtarët vunë re një lidhje të rëndësishme midis konsumit më të lartë të çajit jeshil dhe më pak dëmtimit të lëndës së bardhë të trurit, ndërsa nuk u vu re asnjë lidhje me konsumimin e kafesë.
“Kjo mund të jetë për shkak të vetive neuroprotektive të katekinave në çajin jeshil, të cilat luftojnë stresin oksidativ, zvogëlojnë inflamacionin dhe pengojnë akumulimin e beta-amiloidit, një proteinë e lidhur me zhvillimin e pllakës në tru që është një shenjë dalluese e sëmundjen Alzheimer ”, shpjeguan studiuesit.