Si t’i mbani të freskëta perimet me gjethe jeshile për një kohë të gjatë, ja çfarë duhet të dini

Perimet me gjethe jeshile si dhe zarzavatet janë një zgjidhje perfekte për sallatë dhe një vakt i lehtë e i freskët tani në verën e nxehtë.

Ato kombinohen bukur edhe me frutat, ndërkohë që çdo stinë ka perimet dhe zarzavatet e veta me gjethe. Cili është problemi? Mirëmbajtja e tyre, sidomos gjatë periudhave të vapës, të cilat tashmë janë pjesë e përditshmërisë sonë.

Larja dhe kullimi i duhur

Për të mbajtur sa më gjatë ato duhet të jenë në një temperaturë të mirë (as shumë të ftohtë dhe as shumë të nxehtë) dhe larg lagështisë. I lani shumë mirë me ujë dhe uthull, si dhe kripë të trashë. Përpos që vret bakteret, uthulla parandalon që sallata të prishet.

Pas larjes i lëmë të kullojnë shumë mirë që të largohet lagështia që ka depërtuar brenda tyre. Mund të përdorim sitë të posaçme për sallata ose t’i lyejmë me një peshqir ose letër kuzhine.

Nëse duhet të lani zarzavate, atëherë është mirë t’i pastroni në momentin e larjes në mënyrë që të jenë gati për përdorim kur t’i ruani.

Truku i bukës së thatë

Një truk i zgjuar për t’i mbajtur perimet tuaja të freskëta është t’i ruani ato duke ndërthurur copa buke të thata. Sado e çuditshme të duket, kjo funksionon mirë pasi buka e thatë thith të gjithë lagështinë, duke ndihmuar në ruajtjen e tyre për një periudhë më të gjatë kohore.

Magazinimi i duhur

Pasi perimet me gjethe jeshile të jenë larë dhe tharë mirë, atëherë për t’i ruajtur në frigorifer duhet t’i vendosim në një qese ushqimore që mbyllet mirë. Çantat me zinxhir janë ideale dhe vijnë në madhësi të ndryshme për të mbuluar të gjitha nevojat tona.

Mund t’ju duhen disa, në varësi të sasisë së perimeve. Nëse keni zarzavate, gjërat janë pak më të vështira sepse dëshironi edhe më shumë hapësirë.

Si të freskoni sallatën që ka filluar të vyshket

Nëse perimet tona jeshile kanë filluar të vyshken dhe të zverdhen, atëherë është koha t’i ringjallim me disa truke të dobishme që do të na shpëtojnë nga shpërdorimi i ushqimit.

Fillimisht heqim të gjitha pjesët që janë tharë dhe nuk janë të ngrënshme, në mënyrë që të mos ndikojnë në pjesën tjetër. Më pas i vendosim gjethet për 15 minuta në një enë me ujë të vakët dhe më pas i vendosim në një enë tjetër me ujë akull. Kjo goditje e temperaturës do t’i ringjallë ata dhe do të forcojë elementin e tyre krokant.

Një truk tjetër është të vendosni gjethet në një tas të madh dhe të hidhni në të ose 2 kube sheqeri ose pak sheqer pluhur. Lërini për 30-45 minuta, varësisht se sa të vyshkura janë.

Exit mobile version