Vuani nga diabeti? Ja 6 frutat që ju ndalohen kategorikisht dhe 4 të tjerat që duhet t’i konsumoni

 

Kur keni diabet, zgjedhja e ushqimeve është thelbësore për të menaxhuar në mënyrë efektive nivelet e glukozës në gjakun tuaj, por edhe për të mos pasur komplikacione shëndetësore.

Vendimet më të rëndësishme të ushqimit janë përzgjedhja e frutave. Nëse ky është zakonisht një opsion i shëndetshëm, ka disa fruta që duhen shmangur. Mjekët kanë një listë të detajuar si rezultat i studimeve të thelluara shkencore, për të paktën 6 nga frutat që ju ndalohen kategorikisht nëse jeni një pacient diabetik.

Diabeti përfshin jo vetëm ndjekjen e një regjimi medikamentesh dhe ushtrimesh, por edhe vëmendjen ndaj asaj që konsumoni. Disa fruta mund të rrisin shpejt përmbajtjen e sheqerit për shkak të përmbajtjes së lartë të sheqernave natyrale. Prandaj, është thelbësore të informoheni për atë që shmanget më së miri.

Cilat janë frutat që duhet të shmang nëse kam diabet?

Rrushi

Edhe pse është i shijshëm dhe ushqyes, ai përmban nivele të larta të blusë natyrale. Ky sheqer mund të shkaktojë një rritje të shpejtë të niveleve të glukozës në gjak, gjë që është e rrezikshme për njerëzit me diabet.

Mango

Mango është një frut tropikal me lëng dhe i shijshëm, por është gjithashtu shumë i pasur me sheqerna apo glukozë. Kjo mund të jetë problematike për njerëzit që përpiqen të kontrollojnë nivelet e sheqerit në gjak.

Fiku

Shija e tij e ëmbël i detyrohet përmbajtjes së lartë të glukozës. Kjo e bën të vështirë për njerëzit me diabet që të mbajnë kontrollin e duhur të niveleve të tyre të glukozës.

Papaja

Papaja është një tjetër frut tropikal freskues, por gjithashtu përmban një sasi të konsiderueshme sheqeri.

Banania

Njihet për butësinë dhe vlerat ushqyese, por përmbajtja e lartë e karbohidrateve e bën atë një opsion më pak të favorshëm për njerëzit me diabet. Karbohidratet ndahen në glukozë, e cila mund të rrisë nivelet e sheqerit në gjak.

Frutat e thata të ëmbla

Janë fruta të dehidratuara që përqendrojnë sheqerin në një formë më të dendur. Kjo do të thotë se mund të shkaktojë që sasi të vogla të niveleve të sheqerit në gjak të konsumohen në sasi të mëdha (frutat e thata të ëmbla).

Frutat e rekomanduara

Ndër frutat e rekomanduara janë ato me më pak glukozë, të cilat ofrojnë edhe një përmbajtje të ulët sheqeri natyral dhe janë të pasura me antioksidantë. Konkretisht sipas listës më poshtë:

-Molla jeshile (antidiabetikë)

-Kivi

-Mandarina

-Dardha

Exit mobile version